Lastiklerin takılması, sökülmesi, şişirilmesi ve balansı, uygun malzemelerle nitelikli personel tarafından aşağıda belirtilen konular göz ardı edilmeden yapılmalıdır
- Lastik seçiminde araç üreticisinin tavsiyelerine ve yasal zorunluluklara uyulması : Otomobil veya Kamyonet grubu, lastik ebadı, hız sembolü, yük endeksi vb.
- Lastik takılmadan önce, lastiğin iç ve dış yüzeyi kontrol edilmeli.
- Lastik sökme, takma, balans ve lastik hava basıncı prosedürlerine uyulmalı ve supap her lastik değişikliğinde sistematik olarak değiştirilmeli.
- Lastik yanaklarında belirtilen montaj talimatlarına dikkat edilmeli (dönüş yönü veya montaj yönü).
- Araç üreticisinin, lastik üreticisinin veya uzman tarafından önerilen hava basıncının uygulanması.
- Bazı özel lastiklere has özelliklerin dikkate alınması (düşük serili lastikler, sıfır basınçla gidebilen lastikler, PAX tipi lastikler…).
Lastik tekerleğe takıldıktan sonra bijonlar torkmetre ile sıkılmalı.
Çok önemli uyarı:
run on flat patlamayan lastikler ve ince yanaklı düşük yanaklı lastiklerde bu özelliği uygun sökme takma makinalarında yapılmalıdır...özellikle lastik sökülürken personelin çok hassas ve dikkatle özen göstermesi gerekir.çünkü lastik yanakları dolgu olmasında dolayı sökme esnasında lastik esnemez acele edilirse damak bölgesinde yırtılma meydan gelir ve lastik araca tekrar takıldığında belli aralıklarda hava basınçında düşme meydan gelir.
• Lastiğinizi uzman kişilere ve uygun makineler ile taktırınız.
• Lastiğin takılacağı jant ezik, eğik, kirli, paslı ve tamirli olmamalı, aracın el kitabında belirtilen ölçülerdeki jant kullanılmalıdır.
• İç lastiksiz (tubeless) kullanılan dış lastikler için üretilmiş özel jantlar kullanılmalı ve her dış lastik yenilenmesinde jant supabı da değiştirilmelidir.
• İç lastikli (tube-type) yeni dış lastik ile, mutlaka yeni iç lastik ve kolon kullanınız. İç lastik ve kolonun,dış lastik ile aynı ebat, yapı ve markada olmasına dikkat ediniz.
• Dış lastiğin, aracınızın yük ve hız sınıfına uygun olduğuna emin olunuz. Bu konuda yetkili satıcınızın bilgisine başvurunuz.
• Janta takılacak dış lastiklerin, içinin temiz ve kuru olması gerekmektedir. İç lastikler de yeteri kadar pudralanmış olmalıdır.
• Lastik topuğunun janta tam oturması için özel olarak geliştirilmiş kaydırma solüsyonlar kullanılmalı, silikon, deterjan, yağ ve benzeri maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Lastiğin janta merkezlenerek düzgün takılıp takılmadığını kontrol ediniz.
• Gerekli emniyet önlemlerini aldıktan sonra lastiği kuru hava ile şişiriniz. Şişirme basıncı için ilgili araç kullanma kılavuzuna veya yetkili satıcınıza başvurunuz.
• Lastiği şişirdikten sonra supaptan hava kaçırıp kaçınmadığına dikkat ediniz ve mutlaka supap kapağını takınız.